برگزاری سمینار بازآموزی با عنوان" یافته های نوین در تأثیر عوامل زیست محیطی بر سلامت و روش های کنترل آن "سه شنبه ۹۳/۱۰/۱۶

در این سمینار دکتر رویا کلیشادی متخصص بیماری‌های کودکان طی سخنانی ضمن بیان تاثیر آلودگی‌های زیست محیطی در بروز بیماری‌های غیر واگیر تصریح کرد: اگر هرکدام از ما به عنوان افراد سهیم در آلودگی ‌هوا می‌توانیم با کاهش مصرف انرژی در استفاده از وسایل گرمازا و سرمازا، کاهش و یا حذف مصرف قلیان و سیگار، استفاده کمتر از مواد پلاستیکی و غیر قابل بازگشت به محیط زیست و ... در کاهش آلودگی‌ هوا و افزایش سلامت مردم گام مؤثری را برداریم.

وی همچنین استفاده از آنتی اکسیدان‌ها را برای کاهش عوارض ناشی آلودگی هوا بر بدن بسیار مؤثر قلمداد کرد و گفت: تحقیقات متعدد و مطالعات فراوانی بر روی آنتی‌اکسیدان‌ها انجام شده که نشان می‌دهد مواد غذایی که حاوی آنتی اکسیدان‌ها هستند می‌توانند اثرات و عوارض آلودگی هوا را در بدن تا حد زیادی کاهش دهند که شامل مصرف انواع سبوس‌ها، سبزی‌ها و میوه‌ها مانند گوجه، کلم بروکلی، انار و همچنین سبزی‌ها و میوه‌های با رنگ سبز تیره و یا زرد مایل به نارنجی، زیتون و روغن‌های مایع، مصرف آب و شیر برای دفع سموم و استفاده از غذاهای دریایی به دلیل داشتن امگا ۳ اشاره نمود.

در ادامه مراسم دکتر مژگان صوابی متخصص سم‌شناسی از دانشگاه میشیگان، یکی از مهمترین دلایل آلودگی هوا را در این چند سال اخیر جنگ‌افروزی‌های زیاد در کشورها و استفاده از تسلیحات نظامی عنوان نمود و گفت: سالانه کشور آمریکا حدود ۷۰۰ میلیارد دلار خرج ساختن تسلیحات نظامی کرده و به کشورهای دیگر صادر می‌کند که تمام این‌ها باعث بوجود آمدن آلودگی‌های مختلف محیطی می‌گردد.

دکتر صوابی همچنین به جنگ اخیر عراق و اشغال آن کشور توسط پایگاه‌های نظامی آمریکا اشاره نمود و گفت: بعد از اشغال نظامی عراق توسط سربازان آمریکایی، حدود ۵۰۰ پایگاه نظامی برپا شد که هم‌اکنون در اطراف شهرها، حجم عظیم ادوات جنگی بدون مصرف به صورت باعث بوجود آوردن آلودگی‌های فراوان زیست محیطی شده‌اند.

وی افزود: نظامیان آمریکا از سال ۲۰۰۳ به مدت هفت سال، با احداث چاله‌های بسیار عظیم و آتش زدن وسایل و ادوات نظامی غیر قابل مصرف و ایجاد دودهای بسیار غلیظ مملو از انواع سموم فلزی در هوا و همچنین استفاده از بمب‌های شیمیایی باعث بوجود آوردن آلودگی‌های فراوانی در خاک، آب و هوای آنجا و به تبع آن بروز و افزایش بیماری‌های مختلف اعم از انواع سرطان‌‌ها، ناهنجاری‌های مادرزادی، بیماری‌های ریوی و ... شدند.

دکتر صوابی ادامه داد: طی تحقیقات صورت گرفته خاک عراق شامل ۳۷ نوع ماده خطرناک است که از طریق ریزگردها به کشور ایران و دیگر کشورها منتقل و باعث تهدیدات جدی برای سلامت انسانها می‌شود و مسئولین بایستی تمهیدات مهمی را برای کاهش مشکلات مربوطه به کار بندند.

دکتر نفیسه اسماعیل متخصص ایمونولوژی، سخنران دیگر این مراسم بود که محور سخنرانی خود را تاثیر عوامل زیست محیطی بر سیستم ایمنی و بیماری‌های وابسته عنوان و در ابتدا به تعریف سیستم ایمنی بدن پرداخت و گفت: سیستم ایمنی بدن یک مجموعه پیچیده می‌باشد که با عوامل بیگانه که وارد بدن می‌شود مبارزه کرده و آنرا حذف می‌کند.

وی خطوط دفاعی بدن را پوست، غشاهای مخاطی، سلول‌های ایمنی ذاتی و سلول‌های ایمنی اختصاصی عنوان کرد و افزود: بدن انسان دارای یک سیستم ایمنی متعادل است و اگر به هر دلیلی تعادل آن بهم بخورد بدن بیمار می‌شود مانند بیماری‌های خودایمن مانند MS و آلرژیک مانند آسم که به علت خارج شدن سیستم ایمنی بدن از تعادل و فعالیت بیش از حد انتظار و بر علیه بدن ایجاد می شود و یا بیماری‌هایی مانند سرطان و بیماری‌های عفونی که برعکس بیماری‌های خودایمن، بالانس سیستم‌های ایمنی بدن به سمتی می رود که عملکرد آن کمتر از حد انتظار است.

دکتر اسماعیل با اشاره به آلودگی هوا به عنوان معضل بزرگ کشور ما و به خصوص شهر اصفهان گفت: ذراتی که در هوای آلوده وجود دارند شامل میکروارگانیسم‌ها، ذرات شیمیایی مختلف و ترکیبات آلرژن می باشند که وقتی این ذرات وارد بدن شوند می‌توانند باعث بروز بیماری‌های تنفسی و همچنین یکی از عوامل ایجاد بیماری‌های خودایمنی و یا سرطان شوند.

سخنران پایانی مراسم نیز دکتر یعقوب حاجی‌زاده متخصص بهداشت محیط بود که در خصوص روش‌های کنترل آلودگی هوا از جمله کنترل ترافیک، معاینه فنی خودروها، ارتقاء فرهنگ حفظ و توسعه فضای سبز، ارتقای فرهنگ صرفه‌جویی در مصرف انرژی، توسعه وسایل حمل و نقل عمومی و تشویق به استفاده از آنها، استفاده از وسایل کنترل آلاینده ها در خروجی‌های صنایع و نیروگاه‌ها، تصفیه هوای آلوده در آخر خط تولیدات و ... سخنرانی نمود.

موضوع

سخنران

تاثیر آلودگی های زیست محیطی در بروز بیماری های غیرواگیر و راهکارهای درمانی

دکتر رویا کلیشادی