چهارمین همایش ملی مدیریت آلودگی هوا

(لازم به ذکر است مركز تحقيقات رشد و نمو كودكان و مركز تحقيقات محيط زيست پژوهشکده پیشگیری اولیه از بیماریهای غیر واگیر دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از همكاران اين همايش هستند)

به گزارش وبدا دکتر هاشمی ضمن بیان این مطلب گفت: سلامت و پیشگیری از آسیب هایی که ممکن است باعث بیماریهای مختلفی شود از دغدغه های مهم و جدی است.

دکتر سید حسن هاشمی با بیان این که شهرنشینی و مدرن شدن عوارضی دارد ، گفت:  آلودگی هوا بخشی از همین عوارض شهرنشینی است که دامن گیر همه کشورهای دنیا است  و در بسیاری از کشورهای جهان آلودگی هوا مشکلی جدی است و شهروندان از استنشاق هوای پاک محروم هستند.

وزیر بهداشت با اشاره به وجود مشکلاتی در حوزه آلودگی هوا در کشور، افزود: اگر کار مقابله با آلودگی هوا به دست دانشگاهیان و غیرسیاسیون سپرده شود، رسیدن به هوای پاک دور از دسترس نیست.

دکتر هاشمی به  گزارش سازمان بهداشت جهانی در خصوص بررسی کیفیت هوا  اشاره کرد و گفت: براساس این گزارش از ۱۶۰۰ شهر در بیش از ۹۰ کشور تنها ۱۲ درصد از مردم از هوای مطلوب برخوردار بوده و بسیاری از مردم جهان در معرض آسیب و بیماری ناشی از آلودگی هوا قرار دارند.

تهران جزو آلوده‌ترین شهرهای جهان

وزیر بهداشت با بیان اینکه تهران جزو آلوده‌ترین شهرهای جهان است و بار بیماری ها در شهرهای بزرگ و آلوده متفاوت با سایر شهرها است، گفت: در حال حاضر بالغ بر چندین میلیارد دلار در سال برای این مساله هزینه می‌شود.

دکتر هاشمی ابراز امیدواری کرد تا سال آینده در پنجمین همایش ملی مدیریت آلودگی هوا و صدا، بتوانیم بیماری‌ها و آسیب‌های جسمی و روحی، روانی و تبعات اقتصادی ناشی از آلودگی را کاهش دهیم.

وزیر بهداشت با اشاره به این که بخش عمده‌ای از هزینه‌ها ی ناشی از آلودگی هوا را مردم و بخشی را هم دولت می‌پردازد بر عدم افزایش هزینه‌های ناشی از آلودگی هوا تاکید کرد و گفت: تهران از نظر اقلیمی دارای شرایط استثنایی و متاثر از شرایط و موقعیت خاصی است.

دکتر هاشمی گفت: چند شهر مهم دنیا مشابه تهران هستند، اما با اقداماتی که در آنها صورت گرفته، امروز جزو پاک‌ترین شهرهای دنیا محسوب می‌شوند.

وزیر بهداشت در ادامه، با اشاره به اینکه در زمان قاجار، یکی از زیباترین نقاط ایران، در دامنه‌های البرز و شمیرانات به عنوان پایتخت انتخاب شد، گفت: بعد از این اتفاق که تهران به مدیران و سیاستمداران تحویل داده شد،بتدریج  روند آلودگی هوا در این شهر ایجاد شد.

دکتر هاشمی با بیان اینکه در آن دوره کمترین میزان آلودگی ایجاد شده بود، گفت: اما از سال ۵۴، محیط زیست ایران و مرحوم تقی ابتکار، مساله آلودگی هوای تهران را مطرح کرده و پیشنهاداتی برای اصلاح و بهبود وضع هوای تهران ارائه کردند و آرزوی ما این است که هوای آن روزها در هوای امروز تهران بوزد.

مساله آلودگی هوا توسط دستگاه‌های مختلف به گردن یکدیگر انداخته می شود

دکتر هاشمی با بیان این که متاسفانه مساله آلودگی هوا توسط دستگاه‌های مختلف به گردن یکدیگر انداخته می شود، افزود: متاسفانه از روز اول گفتیم که هر کس صاحب خانه ای نیست به تهران بیاید تهران تا به او خانه بدهیم و خود تلویزیون این را تبلیغ می کرد. بعد از آن تهران را تقسیم بندی به مناطق کردیم و در اختیار شهرداران گذاشتیم و در حاشیه آن ۳۰ تا ۴۰ شهر ایجاد کردیم غافل از این که تمام این ها به یکدیگر متصل هستند و روزانه چندین میلیون نفر در شهر تهران با وسایل نقلیه مختلف تردد کرده و هوا را آلوده می‌کنند.

وزیر بهداشت افزود:  در این شرایط، قانون‌گریزی یکی از رویه‌های عادی و عادت ما شهروندان و ملاحظه‌گری بخشی از رویه عادی مدیریت ما شده است.

دکتر هاشمی گفت: حذف موتورسیکلت‌ها، از رده خارج کردن خودروهای فرسوده و کنترل خودروهای تولیدی شرکت‌های مختلف، به دلیل ترس از ایجاد مشکلات اقتصادی و معیشتی برای بخشی از مردم، اتفاق نمی‌افتد و دستگاه‌های مختلف، آلودگی هوا را به گردن یکدیگر می‌اندازند، اما ما یک حکومت هستیم و جدا از هم نیستیم.

یکپارچه عمل کنیم

وزیر بهداشت تصریح کرد: لازم است یکپارچه عمل کنیم چون کارنامه این دولت به صورت یکپارچه دیده و بررسی می‌شود.

وی افزود: در حال حاضر که بودجه سال ۹۵ و برنامه ششم توسعه تدوین می شود لازم است رد پایی از راهکارهای لازم برای کاهش آلودگی دیده شود.

دکتر هاشمی با اشاره به تصمیمات دولت برای کاهش آلودگی هوا و عدم اجرایی شدن آنها توسط دستگاه های مربوطه افزود: اگر دستگاه‌های مختلف حداقل ۱۰ درصد آن را در سال اجرا کنند، موفقیت بزرگی در این خصوص کسب می‌شود.

وی تاکید کرد: باید بدون فرافکنی و با مسئولیت پذیری برای تامین سلامت مردم و برای  رضایت مردم و خداوند به در مساله کاهش آلودگی هوا تلاش کنیم.

نمی توان یکطرفه و فقط از مردم مطالبه کنیم

وزیر بهداشت با بیان اینکه پیش‌تر نشان دادیم که می‌توانیم در کاهش سرب تبدیل موتورهای کاربراتوری به انژکتوری و ارتقای کیفیت بنزین به موفقیت‌هایی دست یابیم، اظهار داشت: همه اینها به خاطر تصمیماتی است که گرفته شد و البته اجرای این اقدامات سخت اما شدنی است چرا که اینکار باید بشود و نمی توان یکطرفه فقط از مردم مطالبه کنیم.

به گفته دکتر هاشمی شهروندان کاتالیزورها را از روی خودروها برای اینکه قدرت موتور آسیب نبیند، برمی‌دارند یا برای تعویض سالانه کاتالیزورها هزینه‌ای نمی‌کنند.

وزیر بهداشت  تاکید کرد: لازم است همت جمعی وجود داشته باشد تا در آینده تغییراتی برای بهبود کیفیت هوا و کاهش آلودگی آن به منظور آسایش، آرامش و کاهش بار بیماری ها بویژه کاهش بار بیماری های اعصاب و روان صورت گیرد.

وی در ادامه، با اشاره به گزارش استاندار کرمانشاه نسبت به وضعیت بارندگی ها و ریزگردها افزود: طبق این گزارش به طور متوسط در سال ۷۰ روز با ریزگردها مواجه بوده ایم ولی امروز این عدد به ۲۰ روز کاهش یافته است .

تابع قانون باشیم و احساسی عمل نکنیم

دکتر هاشمی فزود: امیدواریم روزی این همایش تبدیل به جلسه‌ای برای گزارش عملکرد مسئولان در حوزه مقابله با آلودگی هوا شود و قوانین وضع شده به اجرا در آید و همگی تابع قانون باشیم و احساسی عمل نکنیم.

وزیر بهداشت با اشاره به صحبتهای معاون رییس دانشگاه شریف، تاکید کرد: لازم است به جای نگاه سیاسی نگاه علمی بر این مساله حاکم شود و به راهکارهایی که سایرشهر ها مثل استانبول، لندن و مکزیکوسیتی و توکیو استفاده کرده اند توجه کنیم و نباید منتظر شویم که در همین تهران ظرف چند ساعت ۴۰۰-۵۰۰ نفر فوت کنند بعد فکری عاجل بکنیم.