اقدامات کلیدی جهت کاهش زباله های تولیدی در منزل
روش جداسازي و تفكيك در مبدأ يكي از مهمترين وكم هزينه ترين روشهاي جداسازي و تفكيك مواد زايد، محسوب ميشود. اما اقدام مهمی که مقدم بر تفکیک پسماند است کاهش تولید آن در مبداء می باشد. مصرف درست مي تواند تا حد زيادي هزينه هاي خانواده و مصرف آب و انرژي را پايين بياورد و از توليد بيش از اندازه زباله جلوگيري كند.
سه فاکتور کلیدی در جهت بازیافت که باید همیشه و همه جا به آن توجه داشت عبارتند از:
- مصرف کمتر (Reduce )
- فقط چیزهایی را بخرید که واقعا احتیاج دارید.
- چیزهایی را بخرید که قابل استفاده مجدد باشند (مثال: باطری های قلمی قابل شارژ).
- لوازمی با حداقل میزان بسته بندی را بخرید.
- پاک کننده های چند منظوره را خریداری کنید.
- وسایلی را که دیگر استفاده نمی کنید فروخته و یا به افراد نیازمند اهدا کنید.
- تا حد امکان از مواد شیمیایی استفاده نکنید.اگر هم مجبور به استفاده از این گونه مواد هستید همه آن را به کار برید تا هنگام دور ریختن ظرف آنها ماده شیمیایی بجا نمانده باشد.
- قبل از دور انداختن هر چیزی به این فکر کنید که آیا می توان برای کار دیگری از آن استفاده کرد (مثال: قابل استفاده بودن روزنامه در بسته بندی ها یا پاک کردن شیشه).
- استفاده مجدد (Reuse )
چیزهایی را که می توانید در منزل از آنها دوباره استفاده بکنید دور نریزید مانند:
- کیسه های پلاستیکی
- شیشه های عسل یا مربا
- روزنامه و کارتن ها (برای اسباب کشی)
- ظروف پلاستیکی مقاوم
- لباسهای کهنه
- بازیافت (Recycle )
از مهمترين اهداف پردازش مواد زايد جامد، بازيافت و جداسازي تركيبات با ارزش از داخل زباله و تبديل آن به مواد اوليه ميباشد. با استفاده از سه کیسه مخصوص پسماند های خشک، چند عدد گیره بند رخت، و سه برگ کاغذ نوشته شده با عبارات “پلاستیک”، “کاغذ و مقوا” و ” شیشه” ، و ایجاد سه بخش مجزا توسط لوازم مذکور در سبد (محفظه) مربوطه می توان به راحتی آنها را در منزل جهت بازیافت تفکیک نمود.
بازیافت پلاستیک
- كیسه ها و ظروف پلاستیكی كه یك روز به دلیل سبكی و دوام آنها ساخته شدند، امروزه عامل بزرگترین مشكلات زیست محیطی هستند. آنهابه طور متوسط ۵۰۰ تا ۷۰۰ سال در طبیعت باقی میمانند.
- استفاده از بسته بندیهای قابل بازگشت و یا ساکهای پارچهای به هنگام خرید، از راههای مؤثر در جهت کاهش میزان ورود زبالهها به طبیعت است.
- به منظور کاهش حجم زبالهها میتوان از کیسههای پلاستیک خشک و غیر آلوده چندین بار استفاده کرد و در پایان هم، از آنها برای جمعآوری زبالهها، استفاده نمود.
- به همراه داشتن لیوان شخصی به جای استفاده از لیوان یک بار مصرف و به کار بردن ظروف قابل شستشو به جای ظروف یک بار مصرف در مراسم و مهمانیها، از دیگر راههای کاهش ورود زبالههای پلاستیکی به محیط زیست است.
بازیافت شیشه
- بطری شیشه ای که شما امروز دور می اندازید تا ۱۰۰۰ سال دیگر هم به صورت زباله در روی زمین باقی می ماند.
- برای تولید شیشه باید مقدار زیادی شن و ماسه از زمین استخراج شود که این کار مستلزم صرف مقدار زیادی انرژی و آب است.
- تهیه شیشه از شیشه بازیافت شده نسبت به تهیه آن از مواد اولیه، آلودگی آبها را به میزان ۵۰ درصد و آلودگی هوا را تا ۲۰ درصد کاهش میدهد.
- ذوب هر تن شیشه منجر به صرفه جویی ۱۰۰ تن نفت میشود.
- جدا کردن انواع ظروف شیشه ای شکسته یا شیشه های مربا، سس و غیره در منزل جهت بازیافت آنها، گام بزرگی در جهت بازیافت شیشه هاست.
- به هنگام جمع آوری شیشه ها، بهتر است درپوشهای پلاستیکی و فلزی بطریهای شیشه ای را جدا کرده و آنها را بر حسب رنگ تفکیک کرد.
بازیافت کاغذ
- برای تهیه هر تن کاغذ نیاز به قطع ۱۷ اصله درخت است اگر همه ما ایرانیان کاغذهای باطله خود را در طول یک سال جمع کنیم از قطع ۱۰۰ میلیون درخت در طول یک سال جلوگیری کرده ایم.
- اگر۵۰ درصد کاغذ تولیدی، از کاغذهای بازیافتی باشد آلودگی هوا به میزان ۷۴ درصد، آلودگی آب به میزان ۳۵ درصد و مصرف آب به میزان ۵۸ درصد کاهش خواهد یافت.
- روزنامه ها و کاغذهای باطله و دفترچه های تمام شده بچه ها را هرگز دور نریزیم، آنها را از سایر زباله ها جدا کرده و به مأموران بازیافت تحویل دهیم.
- اشیایی مثل پاکتها و پوشه ها را دورنریزیم تا در مواقع لزوم از آنها استفاده کنیم .