توصیه بهداشتی برای نگهداری مواد غذایی در منزل
نگهداری صحیح مواد غذایی در منزل و پیروی از یک الگوی راهنمای مشخص میتواند تا حدود زیادی در حفظ سلامت این محصولات و در نتیجه سلامت افراد خانواده موثر باشد. لذا برای نیل به این هدف رعایت توصیه های بهداشتی زیردر مورد نگهداری مواد غذایی در منزل پیشنهاد می گردد.
۱- ظروف نگهداری غلات دربسته بوده و در جای خشک و خنک نگهداری شوند. مناسبترین مکان برای نگهداری حبوبات فضاهای سرد و تاریک مانند داخل کابینت است. نور و حرارت بالا باعث ایجاد حالت کهنگی و تغییر طعم و خواص تغذیهای حبوبات میشوند.
۲- توصیه میشود نان مصرفی به شکل روزانه تهیه شود. اگر امکان چنین کاری نیست باید نان به شکل اصولی قبل از قرار دادن در داخل نایلون تمیزو خنک شود زیرا در غیر این صورت نان داغ در داخل نایلون اصطلاحاً عرق کرده و با توجه به رطوبت حاصل از تعریق ممکن است کپک بزند. بعد از خنک کردن نان میتوان آن را در داخل نایلون تمیز قرار داد و در فریزر به مدت بیشتری نگهداری کرد.
۳- توصیه میشود آرد را در محیط بسیار خنک یا در داخل بستهبندی مناسب به شکلی که رطوبت یخچال را جذب نکند در یخچال نگهداری کرد.
۴- قرار دادن نان در یخچال، بیات شدن آن را تسریع میکند. بنابراین بهتر است داخل یخچال نگهداری نشود.
۵- برای نگهداری برنج، آن را با نمک نیم کوب مخلوط کنید و به دور از آفتاب برنج را با دقت پاک کنید. برنج بسیار جاذب بو است، پس باید در مکانی سرد و خشک و دور از پیاز و سیر نگهداری شود.
۶- بهتراست برنج را در ظروف پلاستیکی دهان گشاد نگهداری کنیم. گونیهای برنج را نیز باید در مکانی بالاتر از سطح زمین (روی پالت) و دور از دسترس جوندگان نگهداری کنید. استفاده از ۳۰ گرم یخ خشک در یک گالن برنج سبب افزایش ماندگاری آن خواهد شد.
۷- برای نگههداری میوهها و سبزیها در یخچال اول آنها را بشوییم و بعد خشک کرده و نگهداری کنیم.
۸- میوهها و سبزیها پس از شستشو باید در یخچال نگهداری شوند.
۹- در صورت کپکزدگی باید سریعاً میوه و سبزی کپک زده از یخچال خارج شود، زیرا باعث انتشار آلودگی در یخچال میشود. در صورت مشاهده چنین مواردی باید ظروف نگهداری این مواد را نیز از یخچال خارج کرده و به دقت شستوشو و ضدعفونی کرد.
۱۰- سبزی و میوه را نباید با نایلون در داخل یخچال قرار داد زیرا تعریق، امکان فساد را بیشتر میکند.
۱۱- برای نگهداری دراز مدت سبزیجات بهترین روش فریز کردن آنهاست.
۱۲- تا زمانی که درب شیر استرلیزه باز نشده است ، در صورت نگهداری در شرایط خشک و خنک و به دور از تابش مستقیم نور آفتاب، تا ماهها قابلیت نگهداری در یخچال را دارا است. چنانچه شیرپاستوریزه بیش از ۴۸ ساعت دریخچال باقی بماند و علائم فساد و بریدگی در آن مشاهده نشود. قبل از مصرف آن را حد اقل به مدت ۱۰ دقیقه بجوشانید.
۱۳- بعد از باز کردن حلب پنیر، یا مواد غذایی و حبوبات کنسرو شده باید آنها را به ظروف نگهداری مناسب، نظیر ظروف شیشهای منتقل کرد .
۱۴- مواد لبنی را در سردترین منطقه یخچال نگهداری کنید.
۱۵- گوشت قرمز یا سفید منجمد در سردخانه در دمای ۱۸- درجه سانتیگراد نگهداری شود.
۱۶- پس از باز شدن یخ گوشت (دیفراست) از انجماد مجدد آن باید اکیداً خودداری شود، بدین منظور مواد پروتئینی را باید به میزان مورد نیاز برای مصرف از فریزر خارج کرد.
۱۷- برای خارج کردن گوشت از حالت انجماد از روشهای نادرستی مانند حرارت دادن، خیساندن در وان آب گرم، گرم کردن توسط پاشیدن آب گرم و مانند آن استفاده نشود.
۱۸- تخممرغ حتما باید در یخچال نگهداری شود، بهترین درجه حرارت نگهداری تخممرغ دمای ۴-۰ درجه سانتیگراد و رطوبت ۸۵ درصد است.
۱۹- هرگز نباید سطح تخممرغ را شست و آنها را بری مصرف بعدی نگهداری کرد. سطح تخم را بلافاصله قبل از مصرف شستشو دهید.
۲۰- به ازای هر یک ساعت نگهداری تخممرغ در دمای اتاق یک روز از عمر نگهداری آن کاسته میشود.
۲۱- روغنها و چربیها ترکیبات فاسدشدنی هستند و وجود رطوبت، مجاورت با اکسیژن هوا، آهن و مس، حرارت و نور باعث فساد روغن میشوند، تا حد امکان پس از باز کردن در روغن، باید آن را در یخچال یا جای خنک نگهداری نمود .
۲۲- از ظروف آلومینیومی برای سرخ کردن غذا و نگهداری روغن نباید استفاده کرد.
۲۳- نمک یددار را باید در ظروف تیره در بسته و به دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کرد.
۲۴- پس از باز کردن درب قوطی رب گوجه فرنگی، محتوی قوطی را در یک ظرف شیشهای دردار ریخته و آن را در یخچال قرار دهید.
۲۵- در هیچ شرایطی روغن گرم یا داغ را نباید درون ظروف پلاستیکی ریخت.