کیفیت هوای داخلی یک ساختمان برای سلامتی و عملکرد بهینهی ساکنین آن حیاتی است. یک ساختمان خوب لازم است با حذف و کنترل منابع آلودگی، فراهم کردن تهویه مناسب، جلوگیری از انباشت رطوبت ناخواسته و اعمال فرآیند نگهداری مؤثر، بهترین کیفیت را در فضای داخلی خود ایجاد کند. با رعایت موارد زیر می توان از تولید آلاینده های داخلی جلوگیری کرد ویا در صورت تولید آنها را حذف نمود.
کنترل و حذف آلودگیها : ابتدا باید ساختمانی که میسازیم خودش آلودگی برای دیگران و از جمله گروه سازنده نداشته باشد. داشتن برنامهای اجرایی برای این منظور مفید خواهد بود. همچنین لازم است سایت را از جهت منابع آلوده کننده همچون زبالههای خطرناک یا گازهای سمی مورد بررسی قرار دهیم و مبادی ورودی هوای تازهی ساختمان را در محلهایی دور از دود وسایل نقلیه و سایر آلودهکنندهها پیشبینی کنیم.
پرهیز از مصالح آلوده کنندهی هوای داخلی: برخی از مصالح آلودگیهایی در ساختمان ایجاد میکنند. حتیالمقدور از استفاده از این نوع مصالح اجتناب کنیم. در برخی کشورها استانداردهایی برای اینگونه از مصالح وجود دارد. گروهی از مواد شیمیایی مانند حلالها، رنگها و چسبها از جملهی این مصالح به شمار میروند.
فراهم کردن تهویه مناسب: قبل از اسکان در ساختمان لازم است زمان کافی برای دفع گازهای درونی و بوهای نامطبوع مصالح و مبلمان نصب شده فراهم شود. در این دوره میتوان وسایل سرمایش، گرمایش و تهویه مطبوع را بهطور مداوم و با آخرین درجه ممکن به مدت ۷۲ ساعت بهکار انداخت. در دورهی بهرهبرداری ساختمان لازم است اطمینان حاصل کنیم که هوای مطبوع بهطور مؤثری به تمامی فضاها رسیده و در آن گسترده میشود.
جلوگیری از انباشت رطوبت ناخواسته: سیستم تهویه مطبوع باید به گونهای طراحی شود که رطوبت نسبی هوای داخلی را در حد مطلوبی منطبق بر استانداردهای موجود حفظ کند. در طراحی ساختمان باید به حداکثر پیشگیری از میعان آب روی سطوح به خصوص دیوارها، سطح زیرین پیشآمدگی بام و اطراف لولهها و داکتها توجه شود.
بهرهبرداری و نگهداری مناسب ساختمان: در یک ساختمان خوب باید کارایی سیستمهای تهویه مطبوع در همان سطح اولیهای که در هنگام طراحی مدنظر بوده نگهداری شود و به این منظور نیاز به بازرسی منظم این سیستمها وجود دارد. نصب حسگرهای CO۲ نیز در مناطق تجمع بزرگ جهت بازبینی لحظهای کیفیت هوا میتواند در تأمین کیفیت هوا و رفع ناراحتیهای ناشی از تجمع این گاز سمی مفید باشد. همچنین کاستن از میزان استفاده از شویندههای شیمیایی در سلامت هوای داخلی یک ساختمان خوب بسیار ضروری است. یکی دیگر از موثرترین راهها برای کاهش آلاینده ها از هوای داخل، استفاده از گیاهان گلدانی است که با کمترین هزینه و بدون نیاز به افراد متخصص هوای محل سکونت افراد و ادارات را در حد بسیار بالایی تصفیه می کند.
راه هاي كاهش آلودگي منابع سوختي در خانه :
- وسايل حرارتي بايد توسط افراد متخصص مورد بازديد سالانه قرار گيرد.
- دودكشها و لوله های بخاري را هميشه بررسي و تميز نموده و هرگونه زنگزدگي، پوسيدگي و ترك خوردگي در آنها را تعمير كنيم.
- وسايل مصرفكننده سوخت بايد در جاي مناسب و به شكل صحيح نصب شوند.
- هيچگاه از بخاري بدون دودكش و كلاهك براي گرم كردن فضاي خانه استفاده نشود.
- براي اطمينان از نحوه صحيح كار دستگاه هاي حرارتي لازم است آنها به طور مستمر كنترل شوند.
اقدامات لازم جهت کاهش خطرات سرب عبارتند از:
- براي نقاشي ساختمان بهتر است ابتدا رنگ هاي پوسته شده قبل را تا حد امكان با دستمال مرطوب پاك كرد.
- هنگام تراشيدن رنگ در و ديوار و سمباده كشيدن به آنها بايد از ماسك استفاده كرد و ساير افراد بخصوص كودكان را از محل گرد و غبار دور كرد.
- دست ها و اسباب بازي هاي كودكان را بايد مرتباً شست.
- براي جلوگيري از انتشار گرد و غبار حاوي سرب مي توان بوسيله دستمال مرطوبي گردگيري كرد.
اقدامات لازم جهت کاهش خطرات آزبست عبارتند از:
- چنانچه قسمتهاي عايقكاري شده منزل نياز به تعمير دارد، حتماً بايد از افراد با تجربه وآشنا به مسائل فني كمك گرفت.
- هنگام تعمير عايقكاري منزل، بایستی افراد خانواده به خصوص كودكان را از محل دور كرد.
- پس از تعميرات ساختمان بهتر است ابتدا محل را نظافت اساسي كرده سپس از آن استفاده كرد.