رفتن به محتوای اصلی
x

کوهورت تولد اصفهان

Isfahan Birth Cohort: LINK

شروع روند بیشتر بیماری ها از دوران جنینی و سال های اولیه ی زندگی است. منشاء‌های تکاملی سلامت و بیماری (DOHaD[1]) دیدگاه‌هایی جدید در مورد روش‌های نوین پیشگیری و برخورد با بیماری های غیر واگیر را از طریق مداخلاتی بیان می‌کند که در مراحل اولیه  زندگی باشد. در سالیان اخیر، فعالیت هایی در این زمینه در ایران شروع شده است . به علت نبود شواهد منطقه‌ای از نظر اثربخشی شرایط اولیه زندگی در رشد و تکامل اولیه و همچنین روند شکل گیری بیماری ها، لازم است مطالعات همگروهی با پیگیری طولانی انجام شود . به علاوه، شواهد رو به رشد رابطه بیماریهای پیش و پس از تولد را با تکامل عصبی کودکان نشان داده‌اند. به علت تفاوت‌های زمینه‌ای و فرهنگی، یافته‌های مطالعاتی که با DOHaD سرو کار دارند و در کشورهای غربی انجام شده‌اند، الزاما قابل تعمیم به جمعیت ایران نیست. پروژه پیشنهادی ما در چندین مرکز نماینده ملی گروه کوهورت از بدو تولد و با هدف بررسی DOHaD در جمعیت ایرانی و با توجه به جنبه‌های فرهنگی و زمینه‌ای انجام شده است. یافته‌های این پروژه نه تنها مداخلات هدفمند برای جمعیت ایران را دراختیار سیاست گذاران می‌ گذارد، این امکان را دراختیار پژوهشگران قرار می دهد تا در تولید علم در زمینه ی تحقیقات DOHaD فعالیت نمایند.

این مطالعه در پنج شهر کشور سمنان، ساری، اصفهان، یزد، رفسنجان از سال 1395 تا کنون در حال اجرا است در این طرح خانم های باردار از 3 ماهه اول بارداری به طور داوطلبانه وارد مطالعه شدند. در ابتدای طرح و حین زایمان (نمونه های بند ناف) نمونه های خون و ادرا جهت بررسی تاثیر آلاینده ها گرفته شده است.

شرکت در مطالعه با فراخوانی که از طرف مراکز بهداشتی و بیمارستانها و مطب های خصوصی داده شده بود وارد مطالعه شدند و پرسشنامه های مختلف در خصوص سابقه بیماری ، وضعیت تغذیه ای، شرایط محیطی و آلاینده ها، وضعیت همسر وارد مطالعه شدند. هم اکنون کودکان به 4 سالگی رسیده اند و تکمیل پرسشنامه های رشد و تکامل ادامه دارد.

 

اهداف و فرضيات

الف. هدف كلي:

تعیین منشاء‌های تکاملی سلامت و بیماری (DOHaD) در جمعیت ایرانی با بررسی تأثیر عوامل اجتماعی محیطی، روانی و ژنتیک بر نتایج بارداری، سلامت جسمی و روانی کودک، رشد، تکامل و بیماریهای غیر واگیر مزمن

خلاصه اقدامات انجام شده:

طرح در چهار مرکز (دو بیمارستان دانشگاهی و دو بیمارستان خصوصی)، 7 مرکز بهداشتی درمانی  با نظارت دقیق در حال اجراست. به طور خلاصه فعالیت های زیر انجام شده اند:

  • تدوین پروتوکل نمونه گیری نمونه های بیولوژیک   
  • برگزاری نشست های آموزشی برای روند اجرایی طرح
  • به روزآوری وبسایت های طرح :

http://persian-bc.family/برای PERSIAN Birth Cohort   

http://www.persian-ibc.family/ برای PERSIAN –Isfahan Birth Cohort

  • راه اندازی و پیگیری نرم افزار بیوبانک کهورت شامل نمونه های خون، ادرار، مو و ناخن مادر و خون شریانی بندناف
  • برگزاری جلسات اسکایپ حداقل به شکل ماهیانه با گروه مشاورین علمی داخل و خارج از کشور
  • اجرای مطالعه در چهار بیمارستان شهر اصفهان شامل دو بیمارستان آموزشی (شهید بهشتی و امین) و دو بیمارستان خصوصی (حضرت زهرا  و زهرای مرضیه)

همکاران مطالعه در اصفهان شامل متخصص اطفال، فوق تخصص غدد اطفال ، فوق تخصص نوزادان ،متخصص بهداشت محیط، متخصص زنان و مامایی، فوق تخصص پرناتولوژی، فوق تخصص نورولوژی اطفال ، متخصص توکسیکولوژی ، متخصص تغذیه و متخصص آموزش بهداشت هستند.

انتقال نمونه های بیولوژیک به بیوبانک، نمونه گیری از نمونه های بند ناف به طور مستمر در حال اجرااست. تکمیل پرسشنامه های حین زایمان، پرسشنامه های 2 ماهگی،4 ماهگی ،6 ماهگی و یک سالگی در جریان است.

بازدیدهای مکرر برای نظارت ، دبل چک کردن پرسشنامه های تکمیل شده در حال انجام است.

کابل کشی اینترنت دفتر اختصاص یافته به کوهورت انجام شد. ورود داده ها به  صورت آنلاین توسط نیروهای کار آزموده هم اکنون در 2 بیمارستان امین و شهید بهشتی انجام می شود.

هماهنگی های لازم برای یکسان سازی پرسشنامه های هارد کپی و سیستم آنلاین  با همکاران طرح انجام شد. پرسشنامه های نوزادان در دو ،4 و 6 ماهگی نهایی شد.

بازدید از طرح کوهورت اصفهان توسط تیم شهرکرد و سمنان انجام شد.

همچنین، جلسات آموزشی و ارزیابی با حضور کلیه ی مادران شرکت کننده در طرح و فرزندانشان ، پرسشگران و ارزیابان و همکاران مطالعه هماهنگ شده است.

 

 

 

 

 

 

با توجه به گستردگی و اهمیت مطالعه اپیدمیولوژیک کوهورت مادران و نوزادان، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با همکاری تعدادی از مراکز خدمات رسانی از جمله دندانپزشکی، روانشناسی، مشاوران تغذیه و همچنین همکاری تعدادی از پزشکان عمومی، اقدام به انجام برخی از فعالیت های مهم در سال 1400 به منظور رفع نیازهای افراد شرکت کننده کرده است. اهم فعالیت های این مرکز در جدول زیر ارائه شده است.

 

1

ویزیت رایگان کودکان و انجام خدمات دندانپزشکی با تعرفه مناسب

2

مشاوره روانشناسی در حوزه تخصصی مادر و کودک و مشاوره خانواده (مشاوره تلفنی) با تعرفه مناسب

3

مشاوره روانشناسی در حوزه تخصصی مادر و کودک (مشاوره حضوری) با تعرفه مناسب

4

مشاوره تغذیه مادر و کودک (به صورت آنلاین)

5

مشاوره پزشکی (به صورت آنلاین)

6

برگزاری وبینارهای آموزشی در حوزه فرزند پروری (ارتباط مادر و کودک)

7

برگزاری جلسات هماهنگی با پرسشگران جهت پیگیری روند تکمیل پرسشنامه ها و رفع نقص

8

برگزاری جلسات ماهیانه هماهنگی همکاران ملی و بین المللی در سامانه مجازی